In 1867 richt de heer J. S. Brandsma, tuinman op ‘Klein Jagtlust’ namens een groep van 43 ouders een verzoek aan de gemeente Schoterland om in Oranjewoud een school te mogen stichten. Op 29 Oktober 1867 kwam de gemeentearchitect E. de Graaf al met een rapport om over te gaan tot aankoop en verbouwen van de woning, bewoond door Mintje de Vries (het latere café Boschlust).
Maar op 16 januari 1868 besluit de gemeenteraad van Schoterland echter de school niet te bouwen. Tegen dit besluit doen J.S. Brandsma en 42 anderen een beroep op de Koning. De minister van binnenlandse zaken beschikt dat er wel een school moet komen, echter de Gemeente Schoterland blijft weigeren. Als blijkt dat, na een rondgang door veldwachter Kort, er 49 leerlingen voor een zelfstandige ‘Waldster skoalle’ in aanmerking zouden komen. Maar de gemeenteraad blijkt niet te vermurwen, ook Mr. J. Bieruma Oosting, destijds Gemeenteraadslid van Schoterland, vond dat de school er moest komen. Het Schoterlandse college toonde zich echter niet ondersteboven van de mening van de Oranjewoudster grootgrondbezitter.
Pas als in 1869 Gedeputeerde Staten blijven aandringen op stichting van een school in Oranjewoud, besluit Gemeente Schoterland eindelijk toe te geven.
Er wordt gelijk actie ondernomen. Er wordt grond gekocht en de aanbesteding voor nieuwbouw wordt gestart. Op 1 Juli 1879 wordt onder grote belangstelling de eerste steen gelegd door de zesjarige Gerrit Ferdinand Bieruma Oosting.
In november 1879 is ‘School nr. 13’ dan eindelijk gereed en wordt in op 1 januari 1880 Roelof Alving als eerste hoofdmeester benoemd en op 2 februari wordt de school daadwerkelijk in gebruik genomen.
1978 Bouw van nieuwe school
De omstandigheden in de oude school waren rond 1975 zodanig dat deze school niet meer voldeed aan de toenmalige eisen. In eerste instantie werd er gedacht aan nieuwe toiletten en kleedruimtes maar de kosten hiervan waren dusdanig dat de inspectie adviseerde om over te gaan tot compleet nieuwbouw
1991 Onzekere tijden
In de jaren tachtig van de vorige eeuw zakte het aantal leerlinge beneden de geldende opheffingsnorm van 75 leerlingen. Daarbij ontstond er een probleem met een aantal ouders over de onderwijskundige aanpak van de Albertine Agnesschool. Een viertal ouders haalde hun kinderen, zeven in totaal, van school waardoor het probleem van de opheffingsnorm nog nijpender werd.
Door acties van inwoners Oranjewoud, Plaatselijk Belang en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad vechten ze het besluit van Gedeputeerde Staten tot opheffing aan, en besluiten bij de Raad van State in beroep te gaan. Als de Raad van State op 28 juni 1991 het besluit van Gedeputeerde Staten schorst kan de school ook na 1992 open lijven omdat er dan aan de door straatsecretaris Wallage aangekondigde nieuwe norm voldaan word.
Door een structureel ruimtegebrek werd in 2004 besloten tot een uitbreiding met een extra lokaal. De Officiële opening vond plaats tijdens de viering van het 125 jarig bestaan waarbij ook het boek ‘125 jaar Openbaar Onderwijs in Oranjewoud’ gepresenteerd werd.