De oorspronkelijke boerderij ging in de oorlog, op 19 juli 1943, door een uitslaande brand vrijwel vrijwel geheel in vlammen op.
Boer Arjen Koopmans bouwt op dezelfde plaats een nieuwe, royale woning met stallen en diverse bijgebouwen. Dit ondanks een groot gebrek aan bouwmateriaal in die tijd.
Gegevens bouw
Al voor 1850 stond op deze plaats een boerderij, waarop Doekele Hielkes Hielkema een melkveehouderij dreef.
Nijskjirrich
19 juli 1943:
Brand legt boerderij Oranjewoud in de as
Hoewel de brandweer uit Heerenveen spoedig ter plaatse was kon zij niet verhinderen, dat de boerderij geheel afbrandde waarbij ook 30 voer hooi, 1000 kg gedroogd gras en een partij stro verloren gingen. Een gedeelte van den inboedel kon worden gered. Verzekering dekt de schade.
Door overvliegende vonken uit deze boerderij ontstond eveneens brand in het voormalige hotel De Tent, waarin thans vijf gezinnen zijn ondergebracht. Hier wist de brandweer gelukkig erger te voorkomen, zodat dit gebouw behouden bleef.
Lees meer… (Krantenkartikel in Hepkema’s Courant)
Gesprek met Johannes Koopmans
Joop Koopmans is geboren in het woonhuis, behorende bij de boerderij Oranjewoud nr. 61, voorheen 99 en 117. Hij woont nog steeds op deze mooie plek in Oranjewoud, maar in een royale woning op de plek waar de boerderij in 1941 is afgebrand als gevolg van broei, ontstaan in gras/hooi, gedroogd door de toenmalige grasdrogerij in Oudeschoot. Hoewel de oorzaak nooit is vastgesteld vermoed Koopmans dat het gedroogde gras/hooi nog warm was toen het in de schuur werd opgeslagen. “Het gras is rond drie uur binnengebracht, de schuur stond om zes uur al in de brand.”
Omdat er i.v.m. de oorlogstoestand niet aan bouwmaterialen was te komen kon de schuur niet in oorspronkelijke staat worden herbouwd. Met het sloopmateriaal en materialen die hier en daar werden georganiseerd is de huidige stal gebouwd, maar een schuur voor opslag van hooi zat er dus niet in. Het hooi werd vanaf dat moment opgeslagen op het terrein naast de stal.
Voor het dakbeschot en vloerdelen werden houten platen gebruikt, afkomstig van hotel Weener. Deze platen werden zomers gebruikt als vloer voor de buiten-dansvloer.
Koopmans vertelde o.a. dat het tegenwoordige boerenbedrijf niet te vergelijken valt met vroeger. Zijn vader, Arjen Koopmans, en later ook hij zelf, hadden op drie plaatsen land. Natuurlijk rond de boerderij, maar ook helemaal in Rottum en achter het zwembad in Oranjewoud. Hooi van het land achter het zwembad werd opgehaald met een praam. Hiervoor voeren ze eerst door de Prinsenwijk naar De Knipe dan door de Schoterlandse Compagnonsvaart om via de Prinssenwijk weer richting Oranjewoud te varen. En dat meerdere dagen achter elkaar.
Er werd eerst gewerkt met paarden maar begin jaren 60 kwam er gelukkig de Lanz trekker die het werk aanmerkelijk verlichtte.
Volgens Koopmans is dhr. Drost met zijn garagebedrijf gestart op Prins Bernhardweg nr. 61 en op nr. 18 was de weduwe A. v.d. Veen-Plutschouw beheerder van het PTT kantoor.
En de foto’s van vroeger? Die zijn gevonden en hierbij gepubliceerd.