STICHTING ORANJEWOUD HISTORIE

BEDRIJVEN, AMBACHTEN EN MIDDENSTAND

Een kruidenierswinkel, vier bakkers, twee slagers, een groenteboer, twee melkboeren, twee kappers, twee ijsverkopers, een vis- en snoepkraam, drie tuinders, een bloemisterij, een aannemer grondverzet, een vrachtrijder, een garage, twee schilders, een fotograaf, drie bouwaannemers, een schaatsenfabriek, een brandstoffenhandel, een petroleumboer, een melkrijder, een smederij, een siersmid, twee fietsenmakers, twee paardenhouderijen, een KI-station, een veearts en een hoveniersbedrijf: bedrijvigheid in Oranjewoud!

Onderstaand de bedrijvigheid in Oranjewoud door de jaren heen.
Wilt u helpen? Weet u nog een Wâldster ondernemer met een leuk verhaal? Neem svp contact met ons op.

We werken nog aan dit deel van de website.

Bakkerij Seinstra

Koningin Julianaweg 56

Op de Koningin Julianaweg 56 in Oranjewoud dreef bakker Cornelis Seinstra een ‘electrische’ bakkerij.

Herinnering van Hillie de Leeuw: “Na de Sint Maarten optocht kregen we bij bakker Seinstra “kantkoek” op de Koningin Julianaweg, tussen het (destijds witte) bruggetje over de Ademawyk, en de Lollius Ademalaan.
Nadat Seinstra was gestopt verhuisden ze naar de Koningin Wilhelminaweg. Seinstra werd opgevolgd door bakker Haringa die de bakkerij voortzette.
Later is het huis aangekocht door Jelle en Griet Siebenga, na het beëindigen van hun boerenbedrijf op Semper Virens aan de Prins Bernhardweg. Vervolgens woonden hier Douwe en Annechien Hut, die in 2020 zijn opgevolgd door de heer en mevrouw Weessies.

Garage Drost

Koningin Julianaweg 36

Het garagebedrijf van Hendrik Drost met de Texaco benzinepomp aan de Julianaweg. Deze foto is van 1962. In 1965 nam Jaap Hijlkema het bedrijf over (onder de naam Drost??). En daarna adverteert Hero de Winter en Garage Tolman als Fiat dealer in Oranjewoud. Vandaag de dag exploiteert Harry Pit en zn. het garagebedrijf.

Henny Boelsma (Facebook): “Garage Drost was de Fiat garage. 1967 heb ik rijles gehad bij Piet van Breeden. Die reedt destijds in Fiat. Voor het “technische” gedeelte gingen we dan naar garage Drost waar we leerden een wiel te verwisselen, een kapotte lamp te vervangen en als de V-snaar mocht knappen kon je, indien je ze aan had, je ‘Nijlons’ gebruiken. Je werd daar ook al als jonge meid op zelfredzaamheid voorbereid. Heb het in de praktijk wel nodig gehad.”

Ruurd Hoeksma

Van der Sluislaan 1

Aan de Van der Sluislaan in Oranjewoud had Ruurd Hoeksma zijn aannemers- transport- en grondverzetbedrijf gevestigd. Zelf woonde de familie Hoeksma in de naast de loods gelegen woning.
Hoeksma was met zijn groot materieel, draglines, ‘dikke’ kiepers (Magirus Deutz) en vrachtwagens op menige klus grondverzet te vinden. Ook verhuurde hij een VW-bus en een luxe wagen.

Vandaag de dag is de toenmalige garage met opslag in gebruik door Piet Boersma schilders.

Bakkerij Jonker

Prins Bernhardweg

Aan de (huidige) Prins Bernhardweg nr. 22, in de bocht naast hotel Weener was de “Brood, Koek en Banketbakkerij” van Jonker gevestigd.

Later woonden er twee gezinnen in het huis. Iede de Jong, die tevens broodventer was terwijl zijn vrouw de bakkerswinkel voor haar rekening nam. Achter woonden in die periode familie Ten Boom, deze werkte op vliegbasis Leeuwarden en was ook postbode. Toen die verhuisden heeft Annie Fabriek met haar man Geert Krist in het ‘bakkersdeel’ gewoond en haar zus Janny Fabriek in de kruidenierszaak ernaast.

Het pand is rond 1986 afgebroken.

Tips of meer informatie?

Graag! Uw bijdrage is zeer welkom. Neem contact met ons op.