Gegevens bouw

  • 1900

    Woning met erf

    Kadastraal: Gemeente Mildam A1420 voorheen 1343
    Opdrachtgever: Dirk Wisman, Mildam

    Aannemer: Gebr. Jongsma te Oudeschoot
    Bouwsom: f 2.100,00

Nijskjirrich

Dirk Wisman was een hele goede dammer. Hij speelde op 1ste klas niveau en was jarenlang voorzitter van de damclub Oranjewoud.

Tijdens de oorlog was de bekende fotograaf en schilder Sjoerd Andringa in het huis ondergedoken.

Over Dirk Wisman

Dirk Wisman was een verwoed dammer. Hij is jaren bestuurslid geweest van de dambond en FNV bouwbond. Wanneer hij thuis was, zat hij altijd te dammen of partijen na te spelen. Altijd op de stoel voor het zijraam, direct naast de oprit van Hendrik van Dijk. Deze laatste had als gewoonte zijn VW bus warm te laten draaien op de oprit. Dit was uiteraard niet goed voor de concentratie van Dirk en hij ergerde zich daar vreselijk aan. Een ergernis, die hij niet onder stoelen of banken stak.

Dirk Wisman werd tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers te werk gesteld op het vliegveld Leeuwarden, als onderhoudstimmerman. Hij werd na verloop van tijd, op doktersadvies, ontslagen, want hij kreeg maagproblemen. Hij had gelukkig goede relaties met “een aardige Duitse officier”, die daar de baas was.

Dat jeugddammen en opleiden van de scholieren, was na zijn pensioen een geweldige uitdaging voor Dirk Wisman. Wisman was zelf een hele goede dammer en speelde op 1ste klas niveau. Jarenlang was hij ook voorzitter van de damclub Oranjewoud. Na zijn pensionering ging hij donderdagsmiddags naar de lagere school ‘De Comanderije’, waar hij de leerlingen damles gaf. Toen hij daar gedwongen mee op hield, omdat zijn vrouw ziek werd, hebben de kinderen en het onderwijzend personeel met een groot feest afscheid van hem genomen.

Hij kreeg in latere jaren via de burgemeester nog een Koninklijke onderscheiding aangeboden, ook i.v.m. met zijn activiteiten voor de damjeugd. Dat heeft hij toen geweigerd. Hij vond, dat een bepaald aangeboren talent en het gebruiken ervan voor het algemeen belang, zeker in de naoorlogse opbouwjaren niet beloond behoefde te worden.

Dirks zuster Hiltje Wisman was getrouwd met Abe Lenstra en kwamen regelmatig op bezoek.

Onderduiker Sjoerd Andringa

Tijdens de oorlog was de bekende fotograaf en schilder Sjoerd Andringa in het huis ondergedoken. Jappie herinnert zich nog dat hij, toen hij ongeveer 4-5 jaar was, met hem mee mocht als hij schilderde. Zo staat hem nog helder voor de geest dat Sjoerd aan de Lindelaan schilderde en hij dan een beetje om hem heen scharrelde.

Zijn ouders kregen van Andringa één schilderij en één aquarel. Het schilderij is na zijn vaders dood op mysterieuze wijze verdwenen. Het betrof een afbeelding van de Lindelaan met dat zwaneneilandje in de Prinsenwijk. Het betreft een boot, waarmee hij er op uit trok om te schilderen.

Andringa was aan het Friesch Dagblad verbonden als fotograaf. Later zijn er nog schilderijen van hem tentoongesteld tijdens een tentoonstelling te Heerenveen. Na de oorlog had de familie Wisman tot ver na de oorlog nog regelmatig contact met hem. Een zoon van Sjoerd Andringa maakte de foto van het jeugddamteam dat kampioen werd.

Damles door Dirk Wisman op De Comanderije.
Op de foto rechts naast Dirk Wisman Rein van der Pal, die een bekende dammer is geworden en verschillende keren de damfinales voor het kampioenschap van Nederland heeft gehaald.

Familiedrama

Dochtertje Neeltje was nog maar 1½ jaar toen ze door verstikking is overleden. Moeder Jitske had een emmer water buiten staan, waarin ze sla aan het schoonmaken was. Terwijl ze even niet aanwezig was, heeft Neeltje van het water gedronken, en/of van de sla gegeten. De sla is in de luchtpijp gekomen, waardoor ze geen adem meer kon krijgen. Jikke is in paniek met Neeltje naar de straat gerend en is daar om hulp gaan roepen. Of er nog hulp gekomen is, is niet bekend. Maar helaas is Neeltje door verstikking overleden. Vader en moeder Wisman hebben jaren nodig gehad om dit verlies te verwerken. Ze gingen in die periode veel fietsen.

Tijdlijn

1931

Bewoners

Dirk Wisman en zijn vrouw Jitske Loonstra laten het huis bouwen en betrekken het na de oplevering in 1931. Ze blijven er wonen tot 1997.

Ze krijgen drie kinderen: Neeltje, Jaap en Egbert.

1997

Verkoop

De woning wordt in 1997 verkocht aan Jaap Wisman, bioloog, en Sietske Lukkes.

Tips of meer informatie?

Graag! Uw bijdrage is zeer welkom. Neem contact met ons op.