STICHTING ORANJEWOUD HISTORIE

CAFÉ OORD

Café Oord was een echt dorpscafé waar mensen even binnen wipten om wat te drinken, even gezellig te zitten of een kaartje te leggen. Het was het middelpunt on het dorp. Tal van verenigingen maakten gebruik van de zaak en er vonden tal van club- en feestavonden plaats.

Oord, lunchroom, logement, café, slijterij

“Bezoekers van ’t Oranjewoud, gij die een ogenblikje stilhoudt, gij die een frisse dronk bekoord, treedt binnen in het gastvrije oord”

In 1934 bouwt Gerrit Oord senior het pand aan ‘de Straatweg 179′ te Oranjewoud, waarin tevens een handel in en herstel van rijwielen en motoren was gevestigd, verbouwd tot lunchroom en wordt de noordzijde een veranda aangebouwd. Een bord met bovenstaand gedicht heeft jarenlang boven de ingang van de serre gehangen. Het gedicht is geschreven door de heer Noach, indertijd leraar aan de RHBS te Heerenveen.

In 1939 werd de zaal bijgebouwd en in 1958 volgde Gerrit junior zijn vader op. Toendertijd kende Oranjewoud vier horecabedrijven. Het dorp was echt een toeristische attraktie en trok veel dagjesmensen. Met name de grote speeltuin bij Tjaarda, het doolhof en de uitkijktoren Belvedere waren grote trekpleisters voor schoolreisjes uit het hele land. Vakantievieren zoals heden ten dag gebruikelijk is was er niet bij. Mensen trokken met het hele gezin op de fiets ergens naar toe en vertoefde daar zo’n hele dag.

Café Oord in de 70er jaren

Fijne jaren

Gerrit en Anneke kijken met plezier terug op “Fijne jaren aan de Prins Bernhardweg”

Eén van de oudste verenigingen is de sociëteits-kaartclub “De Heidebloem”. Maar ook een aantal kaartclubs, de damclub Oranjewoud, de motorclub MTCM en de plattelandsvrouwen waren jaren lang vaste bezoekers van het café. De stamgasten waren vooral oudere klanten “die zich in de moderne cafés en bars niet zo thuisvoelen” aldus de scheidend kastelijn in een interview met de krant in april 1987. “Want zeg nu zelf, de jeugd wil graag luide muziek, maar de oudere gasten komen om even te praten.

De jeugd is erg veranderd aldus de heer Oord. “Persoonlijk vind ik het niet meer zo gezellig als voeger. Er wordt veel meer vernield. Vroeger gebeurde er ook wel ‘ns wat, maar niet in die mate. Dat was ook de reden dat we zijn gestopt met de dansavonden tijdens de paaskermis. We hadden altijd een grote danstent op het terrein staan en trokken vaal publiek. Op een gegeven moment kon het niet meer omdat er veel kapot ging. Voor ons was toen de lol er af. Trouwens het hele uitgaanspatroon is veranderd. Men gaat nu pas om een uur of elf uit. Ook voor ondernemers is het caféleven in 25 jaar heel anders geworden”, zo verteld de scheidende kastelein.

Met hulp van de kinderen en familie hebben Gerrit en Anneke Oord de zaak altijd gedreven, maar het vele werk kwam hoofdzakelijk op het echtpaar neer. Feest- en toneelavonden, de vaste clubs, bruiloften en partijen, maar zelfs kerkdiensten en soms ook begravenissen, kortom een heel scala van gebeurtenissen werd verzorgd. Gerrit Oord genoot altijd het meest van de uitvoeringen van de schooljeugd, de dagen van Mr. Duisterhoutschool en de jaarlijkse bijeenkomst van de VOGG (vereniging van ouders van geestelijk gehandicapten).

Wat er ook gebeurde in het dorpscafé, altijd werd getracht om het de mensen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Dat mensen tevreden de deur uitgingen was voor beiden een groot compliment. Het mooiste was volgens Gerrit Ooord wanneer de mensen zeiden “It is krekt sa gien as wy tocht hiene”.

Tijdlijn van Oord

1934

Verbouw pand Straatweg 179

In 1934 wordt het pand aan de Straatweg 179 te Oranjewoud, waarin tevens een handel in en herstel van rijwielen en motoren was gevestigd, verbouwd tot lunchroom en wordt de noordzijde een veranda aangebouwd.
1937

Aanbouw serre

Aan de westkant van het gebouw wordt nu ook een serre gebouwd.
1939

Verbouw

Aan de achterkant van het pand (zuidzijde) wordt een grote zaal gebouwd.
1954

Vrouwenavond De Heidebloem

Op 26 februari 1954 wordt de ‘Vrouwenavond’ van “De Heidebloem” in zaal Oord gehouden.
1957

Verbouw

In  1957 wordt het cafégedeelte verbouwd. Het adres is nu: Koningin Julianaweg 64.
1958

Overname

Een jaar later wordt het toneel in de grote zaal aangepakt en op 29 december neemt zoon Gerrit Oord de zaak over.
1963

Nieuw adres

In 1963 wijzig het adres van opnieuw: het wordt nu Prins Bernhardweg nummer 8.

Tussen het cafégedeelte en de zaal worden nieuwe toiletten en een garderobe gebouwd.

1970

De Heidebloem

Op 2 december 1970 vind de eerste vergadering van “De Heidebloem” plaats bij Oord.
1986

Verkoop 'op afbraak'

In 1986 valt het doek voor ‘café Oord’ met de ‘verkoop op sloop’.
1987

Afscheid

“Veranderingen in Heerenveen en omgeving zijn er de laatste jaren te over. Neem nou café Oord in Oranjewoud. Menigeen heeft hier de foxtrot en de tango gedanst in de grote tent die tijdens de kermis in Oranjewoud naast het gebouw was opgesteld. Anno 1987 was het nog een knus bruin café. Juli 1989 was het veranderd in een ‘bungalowpark’.