Gegevens bouw

  • De geschiedenis van Heidelaan 21 gaat terug tot 1887.

Nijskjirrich

Op Heidelaan 21 woonde Annemarie Ockels, de moeder van astronaut Wubbo Ockels, de eerste Nederlander aan boord van de Space Shuttle Challenger.

Tijdlijn

1887 - 1920

De eerste bewoners op dit adres

In de oorspronkelijke woning op deze plaats woonde tot 1881 Geertje Jelles Posthumus-Wiersma met haar zoon Jelle. Tot 1888 Pieter Halings Hofstra en Ruurdje Postma en in de periode 1888 – 1920 Sake Geeskes Veenstra en zijn vrouw Korneliske Holtrop.

Gooitzen Jongendijk en zijn vrouw Jantje van der Wolf waren de bewoners van 1920 tot 1960.

1932

Verbouw

Dhr. G Jongendijk krijgt een bouwvergunning voor het vergroten van een keuken.
1960

Nieuwe eigenaar

Jongendijk biedt de woning te koop aan door een “prov. publ. verkoping” in café Oord te Oranjewoud.

De woning wordt gekocht door dhr. H.R.C. Wieberdink.

1963

Verbouw

H.R.C. Wieberdink krijgt een bouwvergunning voor een nieuwe schuur en de verbouw van de woning.
1979

Nieuwbouw

H.R.C. Wieberdink krijgt vergunning om de oude woning te slopen. Er komt een “kopie van de oude woning, maar dan 2x zo groot”.
1985

Heidelaan en Cape Canaveral...

Henk Wieberdink heeft al enige jaren een relatie met Annemarie Ockels. Dat maakt dat Heidelaan 21 op 31 oktober van dat jaar ‘het middelpunt van de wereld is’.

Om half zes waren er al bloemen van de burgemeester van Heerenveen: ,,Leven mee, nu de hele wereld op uw zoon let.” Later op de avond zou de telefoon aan de Heidelaan in Oranjewoud niet meer stilstaan. Moeder Annemarie Ockels – Ritter merkte geen moeheid meer. Toen het ruimteveer met haar zoon aan boord eenmaal van Cape Canaveral was gelanceerd en – naar ze wist – ook de paar kritieke minuten voorbij waren, kon de vreugde niet op. ,,Eindelijk”, verzuchtte mevrouw Ockels. Wat heb ik intens genoten en wat ben ik ontzettend blij voor Wubbo”

De zoon waar moeder Ockels zo trots op was

Wubbo Ockels werkte in 1977 voor zijn promotieonderzoek in Groningen toen hij daar in de NRC een advertentie zag waarin een wetenschappelijk astronaut gevraagd werd. Ockels melde zich gelijk aan. Zo werd Ockels in 1978 door de Europese organisatie voor ruimteonderzoek European Space Agency (ESA) benaderd voor een samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Beide organisaties werkten samen aan het Spacelab-programma. Dit programma had als doel een herbruikbaar ruimtelaboratorium te maken

Tijdens zijn werk aan het Spacelab-programma werd Ockels opgeleid tot astronaut. In de periode 19801981 volgde hij zijn NASA-opleiding in het Johnson Space Center in de Amerikaanse stad Houston.

In 1985 was het Ockels beurt om de ruimte in te gaan. Hij werd de eerste Nederlander aan boord van de Space Shuttle Challenger. Tijdens de zevendaagse vlucht, van 31 oktober tot en met 6 november 1985, was het aan Ockels om de meetapparatuur aan boord te bedienen en te controleren. De inventieve apparatuur in de Space Shuttle Challenger zorgde er voor dat er in die week meer dan zeventig experimenten uitgevoerd konden worden.

Hierna werkte Ockels aan verschillende duurzaamheidsprojecten zoals (ESTEC) het ontwikkelings- en testcentrum van ESA. In 1982 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft.

Gedurende zijn carrière had Ockels meermaals te kampen met ziekte. Na een hartaanval in 2005 bleek Ockels in 2008 nierkanker te hebben. De tumor werd verwijderd en even leek het goed te gaan, maar in 2013 was de kanker terug. Ockels onderging zware behandelingen tijden zijn gevecht tegen de ziekte, maar overleed uiteindelijk op 18 mei 2014 in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

 

2011

Nieuwe eigenaar

W. Terpstra

Tips of meer informatie?

Graag! Uw bijdrage is zeer welkom. Neem contact met ons op.