Het is bekend dat de bakkerij met woning gebouwd is in 1929, maar er bestaat onduidelijkheid over wie nu de eigenaar is/wordt in 1929.
Gegevens bouw
De bouwvergunning voor de bakkerij annex woning wordt op 24 Mei 1929 aangevraagd door W. van der Berg, te Dragten en Tj. van der Wal te Oudega, gemeente Smallingerland, terwijl op 30 Oktober 1929 een Hinderwetvergunning wordt aangevraagd door E. Hofma voor het zelfde pand.
Architect: in 1932 tekende Bosma’s Architectenbureau Dragten-Heerenveen voor de uitbreiding van de bakkerij
Nijskjirrich
De Bakkers van Verloop
Ik zie een pak krentenbollen in een mandje liggen, er bungelen twee bruine broden in een zakje aan iemands hand, er komt een gebaksdoosje langs met oranjekoek er in. Er passeren nog meer zakjes met iets. Eentje ruikt hartig, dus ik vermoed dat het zo’n kaas-uienbroodje is. Er bungelen twee bruine broden met een zakje erom aan iemands hand.
Familiebedrijf
In 1926, lees ik op hun site, zijn Jan Jozeph en Njankje Verloop een bakkerszaakje begonnen in Gorredijk. Het zijn de opa en oma van de huidige eigenaar Jozeph Verloop, met wie ik in Gorredijk een gesprek heb. Daar is nog steeds hun hoofdvestiging van waaruit de andere filialen worden aangestuurd en ondersteund. Er is hier sprake van een echt familiebedrijf. In 1960 nam vader Tjitze met zijn vrouw Janke het stokje van Jan Jozeph en Njankje over. In 1996 volgde Jozeph zijn vader op. Jozeph heeft in de bakkerij het bakkersvak geleerd en nu is hij full time ondernemer, samen met zijn vrouw Annemieke. Hun zoon Jitze groeit inmiddels het bedrijf binnen en is onder andere actief op het gebied van HR, promotie en assortiment. Het karakter van een familiebedrijf is voor mij, dat je als ondernemerdenkt aan je ouders, van wie je het estafettestokje overnam. En je denkt aan je kinderen, aan wie je het stokje hoopt door te geven. Die beide generaties vóór en na jou resoneren in alle besluiten mee. Korte termijnplannen zijn er niet, de plannen zijn altijd voor de lange termijn.
Van één naar zeven bakkerszaken
Jozeph Verloop wilde de onderneming laten groeien. Hij vertelt er als een zakenman over. De uitbreiding begon met een filiaal in Oldeberkoop en in 2000 nam hij de zaak van vertrekkend bakker Van der Brug in Oranjewoud over. Daarnaast is er een filiaal in Heerenveen, in Drachten (met restaurant), Beetsterzwaag, Noordwolde en Gorredijk zelf natuurlijk. Het betekent dat hij het overzicht moet houden over zeven filialen en 85 medewerkers. Er zit een voordeel in groeien: “Er komt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen”, zegt hij, “en er is meer tijd om aandacht te besteden aan andere facetten van het bedrijf”. In de zaak in Gorredijk wordt alle brood gebakken en naar de andere winkels toegereden. In wordt alle banket gemaakt en uitgeleverd.Vanaf vijf uur ’s morgens is het dus zaak om doelmatig te werken en alles tijdig te regelen met de bakkers en de chauffeurs. Als de zeven winkels dan om acht uur opengaan liggen de schappen vol met geurige en verse waar. Dat is elke dag opnieuw een kunststukje.
Twee taartjes en een croissant
Ik bekijk nog eens de voorkant van onze bakkerszaak hier bij het tunneltje aan de Koningin Julianaweg. Bovenop de gevel zijn twee bergjes te zien met een dopje aan de bovenkant. Dat zijn taartjes met een kers erop, hoor ik in Gorredijk. Er is een croissantje op onze reclamezuil gemaakt op het voorplein. De terra- en oker-kleurtinten die op de gevel zijn aangebracht zijn zogeheten aardekleuren en passen goed bij het broodbakproces. In de aarde worden namelijk graansoorten verbouwd, zoals tarwe, rogge en spelt. Als de graankorrels rijp en vol zijn, wordt het graan gemaaid en gedorst en dan gaan de korrels in zakken naar de molenaar. Die maalt het graan tot meel en daarvan wordt van alles gebakken. Je hebt dan voor een deeg nog vocht nodig, er moet lucht in komen door het rijzen en het vuur is nodig voor het bakken. Alle vier elementen doen dus mee aan de boterham die jij meeneemt naar school, kantoor, thuis opeet of voor een voettocht in je rugzak stopt. Meel en bloem kun je natuurlijk in winkels kopen om thuis ook zelf te bakken. Beroepsbakkers hebben zich daarin echter gespecialiseerd. Ze hebben goede stabiele recepten, verse ingrediënten op voorraad, mengapparatuur, grote bakplaten en ovens waarvan ze de temperatuur precies kunnen regelen.
Voortdurend verbeteren
We hebben het over het woord ‘kwaliteit’. Jozeph kijkt dan uiteraard naar de versheid en de geur van de ingrediënten die bij het bakken worden gebruikt. Maar hij kijkt ook naar hoe de teams samenwerken, of de apparatuur goed is, naar de hygiëne in de winkels, naar het omgaan met de klanten die een broodje komen halen. Voor hem zit ‘kwaliteit’ door het hele bedrijf heen, zoals de gist door het hele brood heen zit. Het is niet op één plek te vinden, hij wil het in alle aspecten van de onderneming inbouwen en terugzien. Hij verbetert zijn winkels, de receptuur en de productiemethodes voortdurend en wil zo weinig mogelijk verspillen. De voedselbank neemt bijvoorbeeld overgebleven producten af. Zo is hij één van de grootste bakkers van Friesland geworden.
Ons filiaal
Bij ons is Marlies van der Velde al 16 jaar de chef in het filiaal. De klandizie komt uit ons dorp, maar ook van verder weg. Ze werkte eerst in een supermarkt. “Het fijne van hier werken komt door de goede samenwerking in het team en het leren kennen van de klanten”, zegt ze. Vóór in de zaak wordt er van alles verkocht, achterin wordt er gebakken. In deze banketafdeling worden elke nacht verse voorraden gemaakt. Die worden ter plekke ingepakt en gestapeld voor vervoer. Denk dan aan oranjekoeken, luxe koeken, taartbodems en gebakjes. Je ziet de bakkers ook overdag wel door de glazen wanden aan het werk, als je als klant binnen komt. Die dynamiek is mooi in deze winkel en brengt variëteit in het werk.
De wintertijd brengt natuurlijk specifieke producten met zich mee: denk aan taaitaai, speculaasjes, pepernoten, gevulde speculaas, kerststollen, kransjes, oliebollen en appelflappen. Zo heerlijk allemaal en feestelijk is het ook! Ik leer nog van Jozeph, dat de pepernoot van taaitaaideeg wordt gemaakt en de kruidnoot van speculaasbeslag. Dat is beslist een vergelijkend onderzoekje waard!
Wat zijn typisch Friese producten? Voor Marlies zijn dat oranjekoek, keallepoat, dúmkes, sûkerlatte en sûkerbôle. Met deze Friese specialiteiten kun je je Hollandse gasten trakteren en verrassen. Wist je dat er in onze provincie jaarlijks kampioenschappen worden uitgeschreven voor wie de beste oranjekoek kan bakken? Daar vallen prijzen bij te behalen en eeuwige roem natuurlijk. Onze Heerenveense en Oranjewoudse bakkers hebben al het één en ander gewonnen; Bakker Lenes, De Bakkers van Verloop en Bakker Boonstra doen regelmatig mee in de top drie en dat is iets om trots op te zijn.
Welke boodschap willen de Bakkers van Verloop aan Oranjewoud meegeven?
“Koop lokaal”, zegt Jozeph, en daar ben ik het mee eens. We houden er onze eigen ondernemers mee op de been en daarmee zeker ook de levendigheid in het dorp. Omdat het dicht bij huis is, je elkaar leert kennen en het parkeren gratis is, werkt het voor zowel de klanten als ook voor deze bakkerszaak positief uit. Dus de vaak gebruikte slogan ‘koop lokaal en denk globaal‘ halen we van stal voor deze goede zaak.