STICHTING ORANJEWOUD HISTORIE

VILLA'S EN LANDHUIZEN IN ORANJEWOUD

Aan de rand van steden en dorpen verrezen aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw verrezen ruime woningen van welgestelde burgers.

Ook Oranjewoud had een grote aantrekkingskracht en er verrezen prachtige villa’s en landhuizen in uiteenlopende bouwstijlen.

BLAU HÛS

Op de hoek van de straatweg naar Oudeschoot en de Grindweg (thans Koningin Wilhelminaweg) werd in opdracht van Johannes Hendrikus Taconis een villa in de toen heersende mode van de Jugenstil gebouwd naar een ontwerp van architect bouwmeester Andries van Driesum uit Apeldoorn. De villa werd “Blau Hûs” genoemd, ontleend aan de naam van de tegenover het huis gelegen Blausingel. Volgens overleveringen echter zou het huis zijn naam danken aan de blauwe kleur van de kozijnen en de deuren…
Lees meer

Woudoord

Kort na de bouw van Blau Hûs verrees aan de Grindweg de villa Woudoord. De “riante villa” werd gebouwd in opdracht van mr. Theodoor Christaan van Eijk Bijleveld door de bekende architect K.P.C. de Bazel uit Bussum.

Lees meer

De Nijhorst

A.G. Wassenaar behield na de verkoop in 1912 van Heremastate met tuin rondom met het koetshuis het noordelijke gedeelte om er een “comfortabel en ruim woonhuis” te laten bouwen.

Lees meer

Zonnehof

In 1911 wordt het landhuis “Zonnehof” in opdracht van Franciscus Havens Greve te Heerenveen gebouwd naar ontwerp van architect C.J. Wierda, Heerenveen. In 1955 valt de villa ten prooi aan de aanleg van de RA 32.
Lees meer