Aanvankelijk wilde Van Eijk Bijleveld er een Noors landhuis van hout bouwen. Dergelijke huizen waren toen in de mode. Hiervoor diende zelfs de bouwverordening van de gemeente Schoterland te woren aangepast. Later heeft hij echter van dit plan afgezien. Hij nam contact op met de bekende architect uit Bussum K.P.C. de Bazel, die hij opdracht gaf tot het ontwerpen van een riante villa.
De Bazel was behalve architect tevens graficus en ontwerper van kunstnijverheidsproducten. Hij vertegenwoordigde de stroming “De nieuwe kunst in de architectuur” aan begin van de vorige eeuw. De Bazel verenigde in zijn architectuur het landelijke met de baksteenbouw en het rationele grondplan. Zijn bekendste ontwerpen als architect is het nog bestaande kantoorgebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij in de Vijzelstraat te Amsterdam. Op 1 februari 1908 leverde hij een tekening in blauwdruk met gevelopstanden, plattegronden en doorsneden. De bouw werd in dezelfde maand nog aanbesteed, maar werd pas medio maart aan de aannemer W. Visser uit Leeuwarden voor f 25.640,– gegund.
Op 25 april werd de eerste steen gelegd door het dochtertje van Van Eijk Bijleveld, Andrea Cornelia Geertruid. In november kwam het huis gereed en de familie vestigde zich er. Bij het gebouw hoofde een koetshuis, een schuurtje en een aardige tuinaanleg. De tuin rondom het huis werd door de Heerenveense tuinman Wagter aangelegd.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Woudoord door Bosma’s Ingenieursbureau tot kantoor ingericht. Later werd de naam van het ingenieursbureau “Oranjewoud” en vestigde de hoofddirectie zich in de villa.